Miód - właściwości i cechy zdrowotne

Co robić, a czego nie w sprawie miodu?

Miód posiada bardzo dużo właściwości odżywczych, korzystnych dla naszego organizmu. Niestety, nie zawsze zachowuje on swoje właściwości, szczególnie ważne jest to przy jego dość częstym spożywaniu. Otóż okazuje się, że miód dodawany do herbaty traci swoje właściwości wskutek zetknięcia ze zbyt wysoką temperaturą. Oczywiście, dużo lepiej jest posłodzić herbatę miodem niż cukrem, ale należy pamiętać, że wówczas, traci on część ze swoich cech.



Miód można stosować jako słodzik do koktajli na zimno. Bardzo dobre koktajle z owoców i warzyw można skomponować samodzielnie w domu za pomocą małego ręcznego blendera. Przykładowo, do pojemnika możemy wrzucić pół banana, szpinak skropiony cytryną i właśnie łyżeczkę miodu na osłodę oraz zalać do sokiem pomarańczowym. Otrzymamy przepyszny koktajl, który jest przede wszystkim zdrowy!

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl